DERATIZARE

scapa de rozatoare

purtatoare de boli si paraziti

Proprietata TA

Nu a lor!

Pe langa faptul ca rozatoarele iti pot provoca pagube
materiale
insemnate, te expun si riscului de imbolnavire,
deoarece sunt purtatoare de virusi si bacterii, iar in blana
lor gazduiesc insecte parazit periculoase pentru
sanatatea ta!

Tipuri de Rozatoare

ce cine avem de-a face

Rozatoarele fac parte din clasa mamifere si reprezinta o treime din fauna globului pamantesc. In tara noastra se poate intalni un numar mare de rozatoare, grupate in sase familii, cu peste 35 de specii si subspecii, caracterizate prin insusiri de viata putin intalnite la alte animale, care explica rolul daunator sub aspect economic si al mentinerii si raspandirii unor boli deosebit de grave. Una dintre insusiri este dezvoltarea excesiva si cresterea permanenta a dintilor incisivi, cu ajutorul carora acestea rod, distrug si consuma cantitati enorme de produse agroalimentare.

Metode de Deratizare

cum luptam cu inamicul

– Ecologica – consta in prinderea si imobilizarea rozatoarelor in capcane, fiind urmata de colectarea, transportarea si incinerarea acestora.

– Chimica – consta in utilizarea de substante raticide cu efect letal amplasate in statii de intoxicare perimetrale.

Mixta – se utilizeaza atat deratizarea ecologica, cat si deratizarea chimica.

Substante Utilizate

fatale pt. ei, inofensive pt. tine

Substantele raticide utilizate sunt cele din grupele III si IV de toxicitate, conform listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii, cu influenta slab toxica pentru oameni si animale.

Momelile sunt plasate in tavite de carton si in statii de intoxicare speciale, controlandu-se periodic, iar ori de cate ori este necesar se completeaza cu noi cantitati de momeala. La sfarsitul acestei actiuni aceste tavite si statii se strang. Momelile ramase neconsumate, ca de altfel si ambalajele lor trebuiesc arse.

Obligativitatea Deratizarii

pt. persoanele juridice

Legislatia nationala in vigoare stipuleaza in mod clar obligativitatea efectuarii periodice a tratamentelor de deratizare si dezinsectie, precum si cuantumul amenzilor aplicate in cazul neefectuarii acestora.

A. FRECVENTA DE EXECUTIE SI OBLIGATIVITATEA EFECTUARII:

1. In conformitate cu Ordinul nr. 536 din 23.06.1997 privind aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, publicat in Monitorul Oficial nr. 140 din 07.03.1997, stipuleaza la Art. 52, b): “……..deratizarea periodica se va face la intervale de maximum 6 luni; intre operatiunile periodice, se vor aplica proceduri de deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor “.

2. Legea nr. 101 din 25 aprilie 2006 serviciului de salubrizare a localitatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 393 din 08 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare stipuleaza la Art. 2, P-ctul (5) e): “sa aplice masuri privind deratizarea si dezinsectia, stabilite de autoritatea locala si de directia de sanatate publica teritoriala”.

Contraventii

pt. persoanele juridice

B. CONTRAVENTII STABILITE IN CAZUL NEEFECTUARII TRATAMENTELOR DE DEZINSECTIE SI DERATIZARE:

Legea nr. 98 din 1994, republicata in 2008, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sananate publica, republicat in Monitorul Oficial nr. 235 din 24.04.2008, stipuleaza la Art. 32: “Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000,00 lei la 3.000,00 lei.

De asemenea legislatia in vigoare mai specifica:
– obligativitatea efectuarii tratamentelor de deratizare si dezinsectie numai cu personal atestat;
– utilizarea numai a produselor avizate de catre Ministerul Sanatatii – Comisia Nationala Pentru Produse Biocide;
– interzicerea aplicarii de tratamente cu produse pesticide din grupele de toxicitate I si II in interioarele unitatilor de orice tip si ale locuintelor.

Contacteaza-ne acum si
scapa de griji!